Strona główna » Historia twojej kawy

Historia twojej kawy

Kolumbia, region  Antioquia, departament Medellin


Pierwszy raz natknąłem się na ten region jako dziecko przeglądając atlasy geograficzne z którymi ciężko było mi się wtedy rozstać.  Zapamiętałem jedno małe zdjęcie okraszone opisem “Najpiękniejszy widok świata”. Jak się później okazało było to tłumaczenie tekstu które widnieje na tabliczce znajdującej się na szczycie El Peñón de Guatapé, ogromnego, samotnego głazu, wystającego nad poziomem morza dokładnie 2135 metrów . Zdjęcie ukazywało wyżynny teren zatopiony w lagunie zwanym Jeziorem Tysiąca Wysp, Piedra Del Penol. Widok ten mocno utknął mi w pamięci i do dnia dzisiejszego potrafię wrócić myślami do tej chwili. Tabliczka z owym napisem widnieje tam do dnia dzisiejszego. 

 

 


 

 

Słońce dochodziło zenitu. Temperatura powietrza nad regionem Antioquia wynosiła 18 stopni celcjusza. Na plantacji kawy znajdującej się na wysokości 1500m npm praca wre. Trwają zbiory.  Od momentu zasadzenia krzewów odmiany Arabica Bourbon Typica mineło 7 lat. Trudny, teren uniemożliwia zbiór mechaniczny dlatego armia pickerów dokonuje tego ręcznie. Uprawa tej odmiany nie należy do łatwych. Krzewy charakteryzują się mniejszą odpornością, wymagają więcej troski i zaangażowania, dają mniejsze plony od innych odmian, należy ją uprawiać na znacznych wysokościach. Nadrabia jednak smakiem. Charakteryzuje się przyjemną kwasowością o wyrazistej i czystej strukturze, nutką owocową bez posmaku ziemistości. Pewnie zastanawiasz się co dalej się dzieje?
 
     Z zerwanych owoców usuwane są pestki. Miąższ i skórka zostaje w tym procesie oddzielona od ziarna. Ziarna z powłoką pektyn która jest naturalną cieniutką osłonką pestki trafia do zbiorników wypełnionych wodą. Ziarna unoszące się napowierzchni wody są zbierane i odrzucane gdyż po prostu są niedojrzałe. Natomiast dojrzałe pestki opadają na dno i fermentują około 48 godzin. Po tym czasie wydobywa się je na powierzchnię i wielokrotnie płucze. To zaledwie początek drogi jaką nasza kawa musi przebyć a my na tym etapie wiemy że procesy którym poddane są ziarna pozwolą nam uzyskać czysty i klarowny smak tuż po wypaleniu. Sposób pozyskiwania ziarenek kawy na mokro jest kosztowny, o wiele bardziej kosztowny niż chociażby pozyskiwanie ich na sucho a w szczególności mechanicznie, które w większości można spotkać w sklepach. 
   Nadchodzi czas suszenia oraz ponownej selekcji ziaren na betonowych platformach, proces ten trwa 7 dni. Następnie kawa jest pakowana i wysyłana w kontenerach na statkach zmierzając, akurat w tym przypadku do Europy. Towar trafia do Rotterdamu, gdzie w magazynach celnych czeka na dalszą podróż. Kawa rozjeżdża się po całym kontynencie, trafiając miedzy innymi do mnie.
 
 
      Wiem jak ważny jest czas wypalenia kawy dlatego proponuje abyś złożył zamówienie do godziny 14stej, wtedy wypalimy i wyślemy paczkę do Ciebie w ten sam dzień. Cały proces palenia jest wykonywany na zasadach rzemieślniczych a trwa on około 7 minut. Proces mielenia kawy jest równie ważny jak i inne procesy. Odpowiedni czas oraz grubość zmielonych ziarenek zapobiega zbyt intensywnemu smakowi oraz poczuciu rozwodnienia. Zapobiegamy w ten sposób aby kawa nie była ostra i gorzka, płaska i pylista, agresywna w odbiorze. Po wypaleniu w naszej palarni kawa wypuszcza naturalny gaz, dlatego opakowania mogą być napuchnięte. Jest to normalna sytuacja i świadczy tylko fakcie niedawnego wypalenia. Możesz również zakupić kawę w ziarnach i własnoręcznie zmielić ją w młynkach lub ekspresach do kawy. 

W przypadku zakupu kawy mielonej w sobotę, niedzielę oraz dni wolne od pracy, wypalimy i zapakujemy ją w najbliższym dniu roboczym.

Szczelnie zamykane opakowania ze struną zagwarantują zachowanie świeżości i aromatu wewnątrz opakowania na dłużej.   

 

Poniżej widok na The Rock of Guatape z hiszpańskiego El Peñón de Guatapé o którym wspominałem na wstępie.  

 


Przejdź do strony głównej
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu